Tom-Jørgen Gangsø, sjømatutsending til Italia.
Norges sjømatråd melder at Italia er det tredje største markedet for norsk laks.
Dette omfatter både direkteeksporten og import via andre land.
Laksekonsumet i Italia har økt signifikant de siste tre årene.
Sjømatrådet har allerede etablert god tilstedeværelse i en rekke dagligvarekjeder i Italia, og vil nå ta større grep om den delen av laksen som spises utenfor hjemmet – til lunsj og middag på restaurant.
Italienske forbrukere skaffer seg i stor grad laks via dagligvarehandelen og spiser den hjemme. Denne utviklingen stryket seg også under pandemien.
Poke med laks er et populært lunsjvalg i Italia. I Love Poke er en av flere pokerestaurantkjeder i det italienske markedet.
Laksen nyter godt av poke-trenden i Italia
– Tradisjonelt sett spiser italienerne ofte utenfor hjemmet. Det var derfor forventet at hjemmekonsumet av laks ville gå ned etter pandemien. I første kvartal i år var det en svak nedgang for hjemmekonsumet av laks, mens laksekonsumet utenfor hjemmet har økt med 17 prosent mot i samme periode i fjor. Laks gjør det spesielt godt i ukedager til lunsjtid, sier Tom-Jørgen Gangsø, sjømatutsending til Italia.
1000 poke-restauranter
Sushi/poke er i sterk vekst og det er estimert at det finnes 1000 poke-restauranter i Italia per første halvår i år, og det antas at dette kan vokse til over 2000 i løpet av de neste årene. Flere av disse er organisert i kjeder og restaurantene finnes typisk i de store byene som Milano, Roma, Torino, Bologna og Napoli.
Det er gjerne unge voksne mellom 18 -34 år som spiser poke, fulgt av voksne og familier (34-44 år). Det er også en økende interesse blant tenåringer under 18.
Poke er en utpreget lunsjrett og anses som sjømatens «fast and healthy food». Den serveres ofte med laks, tunfisk, reker, kylling, blekksprut eller tofu.
– Populære poke-restauranter rapporterer at deres bestselgende rett er poke med laks, utdyper Gangsø.