top of page

Ketil Solvik-Olsen: - I USA diskuterer de toll-barrierer og handelshindringer


Her åpner daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen Svinesund Transportsenter. Foto: Per Dagfinn Wolden


- Det er lite konkret rundt samferdsel og logistikk i valgkampen foreløpig. Skjønt utstrakt diskusjon om handelshindringer og toll-barrierer vil jo ha en effekt på globale handelsruter, forteller Solvik-Olsen til Logistikknyhetene.no.


Det er oppfordringen fra den tidligere samferdselsstatsråden.


Nylig ønsket Logistikknyhetene.no den tidligere samferdselsministeren lykke til på hans spennende USA-ferd.


- Kan du ikke bidra med noen korte stemningsrapporter derfra, og med fokus på logistikk, var også et spørsmål som lå i min henvendelse.


- Det er spennende å få tilbringe høsten her i USA, nesten som å bli låst inne i en godteri-butikk for helgen. Men det er lite konkret rundt samferdsel og logistikk i valgkampen foreløpig. Skjønt utstrakt diskusjon om handelshindringer og toll-barrierer vil jo ha en effekt på globale handelsruter, forteller Solvik-Olsen til Logistikknyhetene.no.


Og på denne bakgrunn tør han ikke å forplikte seg til å levere stoff rundt logistikk og samferdsel.


– Men jeg kan love at jeg skal gi lyd om jeg kommer over ting som kan være relevant for Logistikknyhetene.no, forteller den tidligere Frp-samferdselsministeren.


I den rollen tok han tak i norsk samferdselspolitikk, og som på mange måter lettet situasjonen for transport- og logistikknæringen.


Dette har han da også fått mye skryt for, fra bransjehold.


Jeg spurte også Solvik-Olsen om hva han mener om dagens norske samferdselspolitikk, og hva som må gjøres for å lette situasjonen for næringen, og om han hadde en oppfordring til den nært forestående Transport & Logistikk på Gardermoen.


- Svaret på ditt siste spørsmål er enkelt: ny regjering, kom det lystig fra Ketil Solvik-Olsen.



NHO LTs adm. direktør Are Kjensli sammen med daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: Per Dagfinn Wolden


For tiden er han rådgiver og bidragsyter, spesielt interessert i samfunn og økonomi, og med spesielt fokus på USA høsten 2024.


- I kveld er det tv-debatt mellom Harris og Trump. Det blir spennende, både fordi det er politiske uenigheter, men kanskje vel så mye for det er krasj mellom to svært ulike personligheter som utad oser av forakt for hverandre, sier Solvik-Olsen.


Og han fortsetter:


- Forrige helg ble filmen om Ronald Reagan lansert på kino i USA. En feel-good film som minnet mange av oss om hvorfor Reagan har et solid ettermæle blant mange amerikanere og USA-venner. Mer subtilt kanskje, men filmen minnet oss også om hvordan Reagan samarbeidet godt med Demokratenes høvding i Kongressen - Tip O’Neill. Selv om de var (rykende) uenige i mange saker, så pleiet de et godt forhold og oppførte seg skikkelig mot hverandre.


Ifølge Solvik-Olsen kan man kan være politisk uenig, uten å betvile hverandres motiver eller skape et hissig fiendebilde.


- Heldigvis har vi fortsatt et relativt godt offentlig debattklima i Norge. Jeg håper vi klarer beholde det, og at også amerikanske toppolitikere finner tilbake til den tiden som Reagan-filmen minner oss om.


– Men når det er sagt, - jeg har de siste dagene møtt flere amerikanske journalister/lobbyister i Washington DC som sier de fleste (men ikke alle) i Kongressen er langt mer samarbeidsorienterte enn mediebildet ofte kan gi inntrykk av. Men når kameraene slås på, spisses straks tonen fordi man vet hva som «selger» om man skal komme på i de store kanalene, sier Solvik-Olsen.


Han håper at de har rett.


– For under den splittende tonen som nå preger amerikansk valgkamp, er det en stor gjeng anstendige mennesker/politikere som bedre kan vise frem USAs mer sympatiske side. Når man ser på de 10-tusenvis av dyktige fagfolk som er i statsapparatet i USA, så er jeg optimistisk - støyen og harde ord til tross. Kanskje NRK eller TV2 skulle kostet på seg en serie som gir et nyansert bilde av USA, fremfor å sende over programledere som spår armageddon og borgerkrig, sier den tidligere samferdselsministeren og en fortsatt politisk engasjert, Ketil Solvik-Olsen.




Opmerkingen


Les flere artikler

Reklame

image.png
image.png
image.png
image_edited.jpg

Logistikknyhetene

Les alle artikler på Logistikknyhetene

Gå aldri glipp av en artikkel!

Ingen tidsbegrensning. Abonnementet løper til det sies opp.
Tilbudet gjelder nye abonnenter.

bottom of page