Lakseordføreren gjenvalgt

av

Den populære Lakseordføreren Kristin Furunes Strømstag (H) ble gjenvalgt som Frøyas politiske leder med klar margin på mandagens kommune- og fylkestingsvalg.

44 åringen sitter godt og har tydeligvis gjort en god jobb lokalt, ikke minst for laksenæringen ytterst på Trøndelagskysten.

Hun har hele 41,5 prosent av stemmene i ryggen, en økning på 28,8 prosent siden valget i 2019. Samtidig går Senterpartiet ned 15,1 prosentpoeng til 3,9.

Strømstag hevder at det har vært rene vendettaen mot navngitte enkeltpersoner i lakseskatt-debatten, og viser til omtaler av Witzøe og frøyværingene fra både statsråden og pressen som lavmål.

Den lille kommunen Frøya på trøndelagskysten har fått lyskasterne rettet mot seg etter den bebudede lakse-skatten. Den værharde kommunen i havgapet huser rundt 5000 innbyggere og fire børsnoterte selskaper.

Den mest kjente av de rundt 5000 innbyggerne i den lille kommunen er Gustav Witzøe, og som ifølge Kapital er Norges sjette rikeste, med en formue på over 50 milliarder kroner.

Flere titalls lastebiler kjører daglig den lange veien til Gardermoen for å forsyne Europa med norsk oppdrettslaks.

Den gjenvalgte Høyre-ordføreren Kristin Furunes Strømskag, og som bor i samme grend som laksemilliardæren, Gustav Witzøe, har tidligere uttalt at frøyværingene er stolte patrioter.

Ifølge Strømskag er Witzøe, som skal være god for 50 milliarder kroner,  en jordnær type som har reddet øya fra økonomisk undergang og fraflytting.

– Jeg har liten sans for nedsnakkingen av enkeltpersoner og oss som bor her, har ordføreren uttalt til Nettavisen.

Hun mener de blir fremstilt som grådige laksebaroner.

– Statsrådene og stortingspolitikerne burde være for gode til å henge ut enkeltpersoner i lakseskatt-debatten, sier hun, og viser til at Witzøe bidrar med langt over 10 prosent av kommunens skatteinntekter.

Formuen til lakseeventyret SalMar har Frøyas laksekonge opparbeidet siden 1991, da han tok over et konkursbo.

Frøya slet med fraflytting, og de unge fikk beskjed om å ta seg utdannelse og forlate kommunen. Men det var før den tidligere bilmekanikeren Gustav Witzøe satset alle sparepengene sine på det som i dag er milliardbedriften SalMar. Nå jobber rundt 1000 av de 5000 innbyggerne i selskapet, noe som tilsvarer hver femte innbygger i kommunen.

Gjennom skatteinntektene fra blant annet Salmar har Frøya de seneste årene fått et realt løft. Det er bygget videregående skoler, kulturhus og idrettshall med god hjelp fra milliardæren. Det gjør inntrykk på innbyggerne.

28 prosent av kommunens innbyggere fra utlandet representert med 21 ulike nasjonaliteter. De fleste er fra Litauen, Polen og Bulgaria. Mange har vært her siden 2009 og etablert seg som familie. Øysamfunnet verdsettes de internasjonale familiene, og som har bidratt til at antall innbyggere vokser.

– Det hadde ikke vært mulig med det fødselsoverskuddet vi har i kommunen i dag uten SalMar og havbruksnæringen, sier ordføreren.

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d bloggere liker dette: