Milliontap og krisestemning på Dovrebanen

av

Både godsselskapene CargoNet og Onrail taper daglig store penger uten togforbindelse mellom nord og sør.

(Bilde: Det var glede da Onrail-gründer Henning Aandal (t.h.) overtok der Green Cargo slapp. Her sammen selskapets rådgiver, og Schenker-veteran, Jon Austrheim. Foto: Per Dagfinn Wolden)

Med Dovrebanen stengt, og en sprengt kapasitet på Rørosbanen, blør gods- og persontog-selskapene som trafikkerer strekningene.

Adm. direktør Ingvild Storås i CargoNet

CargoNet taper mellom én og to millioner kroner hver dag på grunn av stengte jernbanestrekninger.

– Det er svært krevende nå. Når vi ikke får kjørt tog har vi heller ingen inntekt. Samtidig sitter vi med store kostnader, sier adm. direktør Ingvild Storås i CargoNet til Fri fagbevegelse.

CargoNet-sjefen forteller også at selskapet foreløpig ikke vurderer permitteringer, men hun understreker at de ikke kan leve med tap over tid.

Nå krever Storås at eieren av jernbanen, staten, stiller opp for selskapene som er rammet av hendelser de ikke råder over.

– Vi har tre krav vi har overlevert til Samferdselsdepartementet. Punkt én er å få opp broen i Ringebu så fort som overhodet mulig. Punkt to er å gi oss en kompensasjon for at staten ikke kan opprettholde den viktigste rammebetingelsen for virksomheten vår, nemlig en fungerende jernbanestrekning. Og punkt tre som er å sikre bransjen bedre, langsiktige og forutsigbare rammebetingelser, sier Storås.

Les også denne saken: https://logistikknyhetene.no/2023/08/16/godsbransjen-krever-kompensasjon-etter-brukollaps/

– Dette er kjempealvorlig

Grunnlegger og daglig leder, Henning Aandal, (bildet) i skinnegods-selskapet Onrail sier at dagens situasjon kan få langsiktige følger.

Selskapet får heller ikke tilgang til de få tilgjengelige avgangene på Rørosbanen når den er åpen.

– Våre tog må stå til broen på Ringebu er oppe. Vi prøver å beskytte våre ansatte ved å sette de inn på de strekningene vi kan kjøre. Men i verste fall blir de ansatte skadelidende, sier Aanda, og som er redd for at de kortsiktige problemene for godstogselskapene vil få langsiktige følger.

Overfor Fri fagbevegelse påpeker Aandal at kundene svært sannsynlig blir nødt til å inngå langsiktige avtaler med lastebileiere for å få godset fram.

– Da er det ikke sikkert at kundene kommer tilbake når en ny bro åpner, frykter Onrail-sjefen.

Dermed lar en ny gullalder vente på seg for Onrail-gründer Henning Aandal.

Han høstet riktignok stordriftsfordeler etter at selskapet overtok Green Cargos innenriks-virksomhet.

Onrail fikk da en etterlengtet vekst.

Innser en svært krevende situasjon

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, som tirsdag denne uken åpnet den nye jernbaneterminalen i Bergen (bildet), sier at han og regjeringen er klar over situasjonen togselskapene på Dovrebanen er i.

– Vi jobber med å løse en vanskelig situasjon, og vurderer nye tiltak, sier samferdselsstatsråden, og som innser en svært krevende situasjon for norsk jernbane.

– Vi har hatt dialog med godsselskapene og persontogselskapene, og vil melde tilbake når vi har noe nytt å melde, sier Nygård.

Også SJ taper daglig mye penger når Dovrebanen er steng. Det har resultert i både krisestemning og milliontap, og kan føre til permitteringer.

SJ Norge har mistet mye av inntekten på grunn av bortfall av avganger mellom Oslo og Trondheim, og selskapet opplyser at de nå taper rundt fem millioner kroner i uka, samt kostnadene for buss for tog.

Dette har også skapt stor frustrasjon og usikkerhet blant ansatte, og som frykter for jobbene sine.

Les også denne saken: https://logistikknyhetene.no/2023/08/11/godstog-foran-persontrafikk/

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d