Akkurat nå er det helt umulig å frakte gods på bane mellom Sør-Norge og Trøndelag etter bru-kollapsen på Dovrebanen.
Marerittåret på norsk jernbane bare fortsetter. I tillegg har det vært et svært krevende år for Bane Nor.
2023 startet med de store problemene med den nye tunnelen på Follobanen. I tillegg er uvær i vinter, signalfeil og sprengt kapasitet på Østlandet noe av det som har bidratt til at togene aldri før har vært så mye forsinket som i første halvår i år.
De som håpet på at sensommeren og høsten skulle bli bedre fikk den drømmen knust av ekstremværet «Hans».
– Nå har vi bare kommet til august, men det er ingen tvil om at dette har vært et krevende år for jernbanen, sier kommunikasjonssjef i Bane NOR, Kristina Picard, til P4-nyhetene.
Bane Nors egen punktlighetsstatistikk viser at persontogene til nå i år har en punktlighet på 87,8 prosent. Det er det samme som det endte på i fjor. Målet er 90 prosent punktlighet.
Stengt på stengt…
Ekstremværet i august førte til at en rekke jernbanestrekninger ble stengt av hensyn til sikkerheten. Og de enorme nedbørsmengdene førte til at jernbanebrua på Dovrebanen i Ringebu kollapset. Siden har det vært stengt for togtrafikk gjennom Gudbrandsdalen, og det er høyst usikkert når en ny bru er på plass.
Som om ikke det var nok, måtte Rørosbanen denne uken stenges mellom Røros og Støren på grunn av flom, slik at det ikke er mulig å ta seg med tog hele veien mellom Oslo og Trondheim.
– Med så sterke naturkrefter som vi har sett nå, så er det dessverre uunngåelig at jernbanen har fått merke det, sier Picard og fortsetter:
– Det som er overraskende er været i seg selv. Når det først kommer slikt vær, er det ikke overraskende at det går utover jernbanen, som mye annet. Men vi bygger stadig både store og små prosjekter for å sikre jernbanen mot ekstremvær, og det er selvfølgelig noe vi har i tankene når vi bygger opp igjen og ved nye og store prosjekter, sier Kristina Picard.