Nå straffes transport-svindlerne med fengsel og millionerstatning

av

Et budbilselskap er dømt til tre år og åtte måneders fengsel. I tillegg må selskapet betale staten et erstatningsbeløp på 4,3 millioner kroner.

Fredag avviste Høyesterett en anke i en budbilsak, og dommen er nå rettskraftig, ifølge Fri Fagbevegelse.

Selskapet kjørte varer for Elkjøp og Ikea.

Nå må budbilsjefen i fengsel, etter at han ved hjelp av bostedsløse rumenere på Bogstad camping i Oslo svindlet den norske staten for store skatteinntekter, gjennom fortjeneste av kriminell virksomhet.

En russisk statsborger fra Tsjetsjenia ble tiltalt i norsk rett for arbeidslivskriminalitet i stor skala. Men nå har altså Høyesterett slått fast dommen på tre år og åtte måneders fengsel.

Budbilbransjens kriminelle bane

Ifølge Fri Fagbevegelse er saken en del av det store sakskomplekset i budbilbransjen i Oslo – der svart arbeid, hvitvasking, ulovlig arbeidskraft, fiktiv fakturering og skattesvik har vært vanlig praksis.

I mai ble en mann i en annen budbilsak dømt til tre år og seks måneders fengsel samt å betale staten 1,5 millioner kroner, etter at Høyesterett avviste anken.

En tredje person – også han russisk statsborger fra Tsjetsjenia – er dømt til tre år og tre måneders fengsel, samt å betale 1,5 millioner kroner til staten. Denne saken er ikke rettskraftig, og skal opp til behandling i lagmannsretten i oktober.

Ifølge Fri Fagbevegelse var personene på ulike måter involvert i driften av budbilfirmaene ESA Transport AS og Oslo Budbil Transport AS, firmaer som hadde biler til å utføre transportoppdragene, men nesten ingen ansatte.

Tilsynelatende ble transportoppdragene satt videre til underleverandører. Men heller ikke underleverandørene hadde ansatte. Personene som faktisk utførte transportoppdragene, arbeidet svart. De fleste av dem hadde antakelig ikke arbeidstillatelse i Norge, skriver Fri Fagvegelse.

Foruten å levere varer til privatkunder for de store varehusene som Elkjøp, Power og Ikea, hadde ESA Transport AS og Oslo Budbil Transport AS også oppdrag for større transportører som Bring, Posten, Mavi Logistikk og PostNord.

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d