Transporten kan stoppe opp – Verste uvær på 25 år

av

Er bransjen forberedt på ekstremværet? – Togtrafikken er jo lammet på enkelte strekninger allerede, forteller adm. direktør Are Kjensli i NHO Logistikk og Transport til Logistikknyhetene.no.

(Foto: Statens vegvesen)

Næringen forbereder seg på at ekstremværet «Hans» skal ta seg opp mandag ettermiddag.

Voldsomme nedbørsmengder kan gjøre at store deler av transporten stopper opp.

Ekstremværet har allerede sørget for omdirigering og forsinkelser i fly- og fergetrafikken, samt stengte veger i nabolandet, melder NRK.

Det er sendt ut rødt farevarsel om ekstremt mye regn for deler av Sør-Norge, noe som er høyeste farenivå for regn. Enkelte steder vil det kunne bli det kraftigste på 25 år.

– Hva blir konsekvensene om uværet Hans får herje? Spør vi NHO LT-sjefen.

– Togtrafikken er jo allerede lammet på enkelte strekninger, sier Are Kjensli og viser til at både Dovrebanen og Rørosbanen er stengt mellom Hamar og Støren.

– Og hva vil du råde næringens aktører til å gjøre?

NHO LTs Are Kjensli oppfordrer bransjeaktørene til å ta nødvendige hensyn og forhåndsregler mens “Thor” herjer. Foto: Per Dagfinn Wolden

– De må følge med på nyheter og ta nødvendige hensyn og forhåndsregler der man skal kjøre, er oppfordringen fra Kjensli, men som også beroliger med at det ser ut til at det verste er over når vi kommer til onsdag.

Ifølge Meteorologisk institutt er det Innlandet som blir sentrum for ekstremværet, og som treffer Norge for alvor mandag kveld.

– De største konsekvensene vil vi få når vi kommer over midnatt til i morgen, sier meteorolog Håkon Mjelstad til NRK mandag morgen.

Pressevakt Olav Nordli i Bane Nor sier at banene stenges fordi de ikke kan garantere for sikkerheten.

Disse utfordringene skaper «Hans»:

  • Rørosbanen og Dovrebanen er stengt mellom Hamar og Støren.
  • Vestfoldbanen var tidligere stengt mellom Drammen og Sande, men ble åpnet igjen like etter klokken 09.00 mandag. Passasjerer må likevel regne med forsinkelser og innstillinger, melder Bane Nor.
  • Fjord Line har kansellert sin avgang fra Kristiansand til Hirtshals klokken 15.00 mandag ettermiddag på grunn av ekstremværet.
  • Prognosene tyder på at Østlandet nord for Oslo, indre deler av Møre og Romsdal og den sørligste delen av Trøndelag er mest utsatt.
  • – Det vil være overvann mange steder. De som må ut og kjøre, må være ekstra oppmerksomme på faren for vannplaning, særlig på motorveier med høy hastighet og stor trafikk, sier seksjonsleder Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.
  • Det er foreløpig for tidlig å si hvor nedbøren vil skape størst problemer.

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d bloggere liker dette: