Nylig lanserte Maersk sitt første containerskip noensinne drevet av grønn metanol, nærmere bestemt laget av metan fanget opp fra matavfall på søppelfyllinger.
Nå skal det sies at dette ikke er en fullstendig utslippsfri drivstoffkilde, men den reduserer utslippene med opptil 70 %.
– Det er for øvrig et fantastisk skritt i riktig retning, sa Morten Bo Christiansen (bildet), Senior Vice President, Head of Energy Transition i A.P. Moller – Maersk: https://www.maersk.com/ da han lanserte det første containerskipet på grønn metanol noensinne på TED Countdown Summit i forrige uke.
De siste tre årene har Maersk gått fra ingen grønne skip til over 100 på bestilling. Dette, mener mange, er den typen fremgang som gjør oss håpefull for fremtiden.
Drivstoffet er laget av metan som fanges opp fra matavfall på deponier.
Det er to år siden Maersk, et av verdens største rederier, bestilte skipet som en del av en forpliktelse om kun å kjøpe nye skip som kan bruke grønt drivstoff.
Når skipet nå tar sin første reise over sommeren, fra Sør-Korea til Danmark, har Maersk allerede 25 av skipene i bestilling. Arbeidet med å oppgradere eldre skip for samme drivstoff er også i gang.
Ved slutten av tiåret planlegger Maersk, som drifter mer enn 700 skip og eier 300 av dem, å transportere en fjerdedel av sjøfrakten ved hjelp av grønt drivstoff.
Grønn metanol, som kan lages enten fra gass fra plantekilder som matavfall, eller fra fornybar elektrisitet og grønt hydrogen, kan kutte et skips utslipp med 65-70 %. Globalt er skipsfarten ansvarlig for rundt 1 milliard tonn CO2-utslipp årlig, omtrent det samme som flyindustrien.
I rask utvikling

Globalt er skipsfarten ansvarlig for rundt 1 milliard tonn CO2-utslipp årlig, omtrent det samme som flyindustrien.
Siden utslipp ikke kan elimineres helt, er ikke grønn metanol en perfekt løsning.
Derfor er også annen teknologi for å kutte utslipp på skip under utvikling, inkludert ammoniakk, flytende hydrogen og elektrifisering.
Industrien er en stor forurenser. Å komme på rett spor for å oppfylle klimamålene i Paris krever umiddelbar handling. Derfor valgte Maersk å gå videre med grønn metanol fordi selskapet visste at det var gjennomførbart.
– Det er denne frykten for feilvurdering, tror jeg, som leder avkarbonisering i Maersk, sa Morten Bo Christiansen, på TED Countdown Summit i forrige uke.
Og han understreket videre:
– Og selvfølgelig, i den ideelle verden, ville vi brukt et tiår på å finne ut alle fordeler og ulemper, og hva som er best. Men vi må løse dette problemet nå. Bransjen har som mål å nå et mål på netto null innen 2050, selv om Maersk ønsker å nå det et tiår tidligere.
Bo Christiansen viste til at det for tre år siden var ingen skip av denne typen i bestilling. Nå kjøper også fem andre store rederier samme typen skip, og hvor 120 skip er under utvikling.
– Den neste utfordringen, ifølge Bo Christiansen, er å skalere opp produksjonen av drivstoffet og få ned kostnadene. For tiden er kostnadene to, eller til og med tre ganger, dyrere enn konvensjonelt drivstoff.
Med respekt
Morten Bo Christiansen roser og gir honnør til teamet hos Volvo Cars, og som han mener setter handling bak ordene: https://logistikknyhetene.no/2023/07/14/reduserer-co2-utslippene-med-84-prosent/.
– Det er bare gjennom støtte fra ledere som Volvo at vi kan bygge momentum og dekarbonisere global logistikk i tide, sier Bo Christiansen.