– Du må bevise at teknologien og forretningsideen fungerer
Logistikknyhetene.no gratulerer Oda-gründer Karl Munthe-Kaas med 40 års-dagen. Han fyller år 27. juli. Vi henger også på en gratulasjon til selskapet som fyller ti år.
Oda er Norges største matbutikk på nett, og tilbyr et bredt utvalg dagligvarer og middagsretter lever på døra.
Selskapet ble startet i 2013 av 10 gründere med mål om å lage Norges beste handleopplevelse for dagligvarer, og for å gjøre hverdagene friere og enklere.
Nå er Oda det selskapet i sin kategori med raskest vekst i hele Norden.
I et intervju med DnB for et par år siden røpet Munthe-Kaas hva som må til for å etablere en suksess-bedrift innen nettbasert dagligvarehandel.
Han kunne blant annet fortelle at det ikke finnes snarveier, verken for Oda (tidligere Kolonial) eller andre selskaper.
– Du må ha gjort jobben, og så må du kunne bevise at både teknologi og forretningsmuligheter fungerer, sier Munthe-Kaas.
Oda-gründeren så en stor mulighet innen nettbasert dagligvarehandel, på et marked hvor vi handlet dagligvarer i fysiske butikker. Her vil nok min forretningsidé og teknologi fungere og komme til sin rett på et stort marked, tenke Munthe-Kaas.
Så tenkt, og så gjort.
– Hvis du pakker varene veldig effektivt, da vil verdikjeden bli mer effektiv enn en vanlig butikk. Du får fordelen med et større vareutvalg, og kundene får den store fordelen ved å spare tid ved å slippe å dra til butikken, innså Munthe-Kaas.
Men han så også utfordringer med denne distribusjonsmåten, som effektiv pakking av varene på en operasjonell og teknologisk fornuftig måte.
Mange gründere innser raskt at de trenger kapital for å utvikle selskapet og skalere opp til lønnsomhet.
– Vår tanke i 2012 var at vi trengte å hente inn ganske mye kapital, men vi fikk bare inn omtrent halvparten. Det gjorde at vi måtte tilbake til tegnebrettet, sier Munthe-Kaas i et gründer-innslag fra DnB: Se DNB NXT-sendingen med Odas medgründer Munthe-Kaas her: https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/grunder/slik-ble-oda-norges-forste-enhjorning
DNB NXT arrangementer finner sted over hele Norge høsten 2023. Se oversikt over byene vi er til stede i år, og meld deg på i dag.https://www.dnb.no/bedrift/a-aa/dnb-nxt
– Det var bra for oss, vi må bevise verdien av konseptet. Vi økte gründer-teamet, og fant personer som kunne bygge teknologien for å bevise at konseptet fungerer i praksis. Det gjør det enklere å hente inn kapital og i siste runde hentet vi inn kapital til en verdsettelse på 10 milliarder kroner, sier Munthe-Kaas.
Oda bygget opp en teknisk plattform selv og det gjorde dem i stand til å bevise at forretningsideen fungerte i praksis.
Takker for seg i Tyskland
Oda ønsker å satse på selskapets verdensledende logistikk- og distribusjonsteknologi og faset nylig ut matleverings-tjenesten i Tyskland.
Selskapet åpnet i Berlin i midten av februar i år, og fikk en god start med over 18.000 kunder og en årlig omsetning på 15 millioner euro.
– Jeg er utrolig stolt av hva vårt dedikerte team har oppnådd på kort tid i Tyskland. Vi har gitt tusenvis av lojale og svært fornøyde kunder muligheten til å få rimelige varer levert hjem på døra fra et bredt sortiment. Dessverre er omsetningen, som er nødvendig for at Oda skal kunne drive matbutikk på nett lønnsomt i det tyske markedet, fortsatt ikke tilstrekkelig til å bli lønnsomt raskt nok i dagens krevende kapitalmarked, sier Oda-sjefen, og forteller at den forbrukerrettede virksomheten i Tyskland er avsluttet.
Nå skal det nylig varslede strategiskifte fortsette, og hvor Oda skal bli et dedikert selskap innen transport – og logistikktjenester (LaaS) i utvalgte markeder.
Oda kunngjorde nylig overgangen til å bli et logistikk – og distribusjonsselskap i Finland. I Tyskland er selskapet fortsatt i en tidlig fase og holder på med å utforske tilsvarende muligheter.
– Oda har verdens mest effektive logistikk- og distribusjonsteknologi for nettbasert dagligvarehandel. Fremover ønsker vi å utnytte denne styrken og tilby logistikktjenester til tyske dagligvareselskaper, som enten har eksisterende netthandel eller ønsker å bygge det opp. Dette er den beste måten å utvikle en ny og effektiv infrastruktur i denne sektoren på, uten å måtte gjøre store investeringer i et trangt kapitalmarked, sier Munthe-Kaas.
Siste dag med levering til sluttkunder i Tyskland var 30. juni.
Odas virksomhet i Norge fortsetter som tidligere, og selskapet opplever sterk vekst også i etterkant av pandemien.
Halvannen milliard i frisk kapital
Det er bare halvåret siden Oda, Norges største matbutikk på nett, hentet 1,5 milliarder kroner i frisk kapital fra nye og eksisterende investorer, og bekreftet sin posisjon som ledende, lønnsom og bærekraftig matvarebutikk på nett.
Det betyr at enda flere kunder i Norge, Finland og Tyskland vil få tilbud om å kjøpe billige matvarer levert helt hjem.

Oda henter 1,5 milliarder kroner i frisk kapital. På bildet: Martin Gjølme (Verdane), Karl Munthe-Kaas (Oda), Kristin Thornes Woldsdal (Oda), Vegard Vik (Oda) og Staffan Mörndal (Summa Equity). (Foto: Oda)
Logistikknyhetene.no gratulerer Oda-gründer Karl Munthe-Kaas med dagen!
Fakta: Karl Alveng Munthe-Kaas
Født: 27.07.83
Beskjeftigelse: Norsk bedriftsleder og entreprenør. Han er administrerende direktør i Oda, som tidligere het Kolonial.no.
Han har jobbet som konsulent i McKinsey og som forretningsutvikler i Schibsted, samt vært med-gründer og styreleder i oppstartsselskapet Nabobil.
Han var en av medgrunnleggerne av Kolonial.no, som senere skiftet navn til Oda. Han er i dag administrerende direktør i selskapet, samt en av selskapets største aksjonærer.
Utdanning: Munthe-Kaas har en bachelorgrad i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo og en mastergrad i samfunnsøkonomi fra London School of Economics.