Drammen Havn – ett år etter

av

For ett år siden fikk Drammen Havns nye havnedirektør, Arne Fosen, 750 millioner å rutte med til utvikling av havnen videre, et såkalt utviklingsbudsjett.

I et portrettintervju med Sparebanken Øst forteller Fosen hva han planlegger for sin relativt nye arbeidsplass, og for den ganske så mektige Drammen Havn.

Det som imidlertid er helt klart, er at tusenvis av biler fortsatt vil stå side om side på Norges største bilimport-havn.

– Havna er i ferd med å bli et aksjeselskap. Det betyr at vi skal ut i det store finansmarkedet. Og vi har store planer om investeringer på området, sier Fosen.

Se film og hør portrettintervjuet: https://www.oest.no/aktuelt/ny-havnedirektor-med-750-millioner-i-utviklingsbudsjett/

Norges største bilimport-havn

70 % av alle nye biler i Norge kommer inn til Drammen havn: https://drammenhavn.no/.

– Store deler av arealene våre går til biler, og togskinnene her brukes til blant annet å frakte bilene videre rundt om i landet, forklarer Fosen.

I 2022 mottok havnen over 121.000 nye biler. Det tilsvarer 14 biler i timen, døgnet rundt, året rundt, sier en stolt havnedirektør.

– Det går biler ut via tog som blant annet ender opp i Narvik. Toget kjører i dette tilfellet hele veien, via Sverige, på en bærekraftig måte. I tillegg benyttes også trailere til å transportere biler ut fra Drammen.

Grønnere frakt

Bærekraftstrategien til havna er integrert i forretningsmodellen deres. En container som kommer til Drammen havn fra sjøsiden, fra hvor som helst i verden, kan transporteres videre med jernbane, til nesten alle større norske byer. Det er få havner som har den muligheten.

Fosen trekker også frem en lokal aktør, NorGips, som har eget lager på havna. Råmaterialene fraktes med biogassbiler til produksjon i Drammen, og en stor del av gipsplatene som de produserer får biogasstransport tilbake til havna igjen.

Arne Fosen er opprinnelig fra Haugesund. Han har over 20 års erfaring innen logistikk og transport, blant annet hos NSB, Vy og CargoNet.

Drammens havnedirektør, Arne Fosen (Foto: Sparebanken Øst)

– Hvorfor akkurat Drammen havn?

– Jobben var jo først og fremst ledig, smiler havnedirektøren. Jeg har jobbet med logistikk og transport i alle år. Aldri med kai og havn, men samtidig er det jo transport og logistikk det handler om. Mange av temaene kommer igjen, bare med litt andre farger. Jeg har lyst til å være med å bidra med det jeg kan. Og jeg synes planen styret har lagt frem virker spennende. Det var det som gjorde at jeg ønsket å gå løs på denne oppgaven.

Skal fylle igjen bukta

Fosen forteller om spennende tider i vente for Drammen Havn. De neste årene skal det brukes inntil 750 millioner kroner på videreutvikling av områdene. De største løftene blir å fylle igjen bukta for å utvide kaia, og lage et grønt belte mot naboene.

– Dette skal gjøres på en lønnsom måte, men kanskje enda viktigere; uten utslipp fra 2030, sier Fosen. Det handler blant annet om å ha elektrifiserte kraner, biler og utstyr, og å tilrettelegge for bruk av biogass. Takflatene skal også kles av solceller for å generere grønn energi.

– Vi ønsker å bidra positivt til nærmiljøet i Drammen ved å bli et effektivt logistikk-knutepunkt for næringslivet i hele regionen, sier Arne Fosen.

På havnekontoret i Drammen, Arne Fosens relativt nye arbeidsplass, ser vi utover den ganske så mektige Drammen havn. Blikkfanget er uten tvil tusenvis av biler som står side om side i parkeringshuset og på de store utearealene. Dette er nemlig Norges største bilimport-havn.

Økt bilimport over Drammen Havn første halvår 2023

Bilhavna

Drammen Havn har hatt et økt bilimport-volum hittil i år. I første halvår 2023 ble hele 61.657 biler importert over Drammen Havn. Sammenlignet med første halvår 2022 har importen så langt i år hatt over 20 prosent økning, men sammenlignet med andre halvår 2022 er det en nedgang på mellom 13-14 prosent.

Forventer nedgang i bilimporten

Mens det normalt kommer inn mellom 7000 og 9000 biler til Drammen Havn i måneden, så er gjennomsnittet det siste halvåret nærmere 10 300 biler.

– Vi merker trendskiftet i bilsalget litt forsinket. Totalt sett har bilimporten holdt seg høy de første fire-fem månedene i år, med solid nedgang i juni. Med oppbremsingen i nybilsalget forventer vi at det vil gi utslag i bilimporten fremover, sier Arne Fosen.

13.000 biler står lagret på havna

Drammen Havn er landets største knutepunkt for bilimport og tar imot rundt 70 prosent av alle biler som kommer til Norge. Med nedgangen i nybilsalget i år har det vært trangt om plassen på Drammen Havn og det er flere biler på lager enn på lenge.

– Totalt står nå 13.000 biler på Holmen og på Lierstranda. Noe lignende har vi ikke sett siden finanskrisen i 2008, sier Fosen.

Etter to år med særdeles høyt nybilsalg, preges 2023 av blant annet avgiftsøkninger, prispress og renteøkninger.

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d bloggere liker dette: