For nøyaktig 47 år siden, 13. juli 1976, grunnla Leif Tullberg og ni danske transportører «De Sammensluttede Vognmænd av 13-7 1976 A/S» – eller det som i dag er bedre kjent som DSV.
– Vårt opprinnelige firmanavn oversettes til “The Consolidated Hauliers, et offentlig selskap grunnlagt 13. juli 1976.” Og selv om dette navnet kan virke som en munnfull, beskriver det nøyaktig hva det nyetablerte selskapet var: en konsolidering av noen uavhengige transportører som anerkjente verdien av å jobbe sammen.
Det forteller Jens Bjørn Andersen, konsernsjefen for et av verdens største transport- og logistikkselskaper.
Han forteller om de første årene etter etableringen av selskapet:
– Da drev våre grunnleggere DSV som en fraktavdeling og håndterte kun entreprenørtransport og leveranser. Men etter hvert som tiden gikk, vokste ambisjonene deres, og visjonen ble snart å gå inn på det internasjonale transportmarkedet. Dette markerte begynnelsen på en rekke fusjoner og oppkjøp, og som har formet det videre løp til organisasjonen vår. Som et resultat er vi nå et globalt selskap som består av en mangfoldig gruppe lokale kontorer med sin egen unike historie og innsikt, sier en stolt og ydmyk Andersen, og som understreker at de siste 47 årene har vært en utrolig reise. Tusen takk til alle kunder, forretningspartnere og ikke minst våre fantastiske kollegaer som har gjort dette mulig, sier DSVs konsernsjef.

Originale DSV-aksjonærer samlet på en lokal pub i Danmark
Et halvt århundre med transportekspertise
Siden etableringen i 1976 har DSV vært gjennom en rekke fusjoner for å opprettholde en nøkkelposisjon i den globale transportindustrien. Resultatet er et av de største transport- og logistikkselskapene i verden.
Visjonen til gründer Leif Tullberg ble snart å gå inn på det internasjonale transportmarkedet. Dette ble realisert i 1989 med oppkjøpet av de to konkurrerende eksportselskapene Borup Autotransport A/S og Hammerbro A/S-Bech Trans, etterfulgt av Samson Transport Co. A/S i 1997 og Svex Group AB i 1999.
Dette var viktige oppkjøp da de endret tjeneste- og produktfokuset til DSV, samt dannet rammen for en internasjonal fremtid for selskapet: https://www.dsv.com/.
En ny æra og strategi
I 2000 styrket DSV den globale tilstedeværelsen, og med sitt største steg i selskapets historie, med oppkjøpet av DFDS Dan Transport Group, som førte til en ny æra og strategi.
– Ikke bare styrket vi vårt globale nettverk, vi gikk også inn i nye markedssegmenter, sier konsernsjef Leif Bjørn Andersen.
Han understreker også at oppkjøpet sikret et omfattende logistikkoppsett samt en nøkkelposisjon innen flyfrakt og utenlandske transporter til markedene i USA og Asia Pacific. Dette i tillegg til veitransporttjenester i Skandinavia, Storbritannia, Baltikum og Europa.
I 2001 delte DSV virksomheten i tre divisjoner: Road, Air & Sea og Solutions, for å sette fokus på selskapets ulike tjenester og kundesegmenter.
Andersen viser også til året 2005:
– Da ble vår posisjon i luft- og sjøtransportbransjen ytterligere styrket med oppkjøpet av J.H. Bachmann. Året etter kjøpte vi Frans Maas og avanserte vår posisjon fra å være en skandinavisk aktør til å være en ekte paneuropeisk veitransport- og logistikkaktør, forteller konsernsjefen.
DSV kjøpte opp UTi Worldwide Inc. i 2016. Dette styrket den globale posisjonen, spesielt i USA og Afrika.
Og så forteller Andersen:
– I 2019 slo vi oss sammen med Panalpina Welttransport, og ble verdens fjerde største transport- og logistikkselskap. Det bidro til å styrke vår posisjon over hele verden, spesielt innen fly- og sjøfrakt, sier konsernsjefen.
I 2021 kjøpte DSV Agilitys Global Integrated Logistics-virksomhet (GIL), en ledende global transport- og logistikkleverandør med et sterkt fotavtrykk i fremvoksende markeder.
– Med dette nye tilskuddet til organisasjonen vår ble vi en global topp-tre-aktør innen transport og logistikk, forteller Jens Bjørn Andersen.
Fra kronprins til DSV-konge
Jens Bjørn Andersen ble i desember 2002 adm. direktør i DFDS Transport Ltd. i England (DSV), et søsterselskap til Tollpost Globe.
Da hadde han snudd underskuddet til det norske selskapet Tollpost til et høyt inntjeningsnivå.
Robin Olsen overtok stafettpinnen etter Andersen i selskapet, forløperen til dagens PostNord: https://www.postnord.com/.

PostNords adm. direktør Robin Olsen overtok ledelsen i Tollpost Globe etter Jens Bjørn Andersen.
Andersen rensket også opp i det engelske selskapet, og som kom inn i en positiv trend.
Han ble en godt likt og respektert person i hele DSV-systemet, og ble etter hvert kronprinsen til å overta tronen i De Sammensluttede Vognmænd (DSV), etter adm. direktør Kurt K. Larsen.
DSV/DFDS Transport var allerede da en global tilbyder av transport- og logistikktjenester med divisjonene, Road, Air & Sea og Solutions, lokalisert i 36 land.
Supplert med partnere og agenter tilbød selskapet tjenester i over 100 land. Konsernet hadde i sitt verdensomspennende nettverk 11.600 ansatte og omsatte årlig for 3,4 milliarder euro.
En fusjon mellom Koninklijke Frans Maas Groep N.V. og DSV ble realisert. Dermed fikk Europa en ny ledende transport- og logistikkaktør.
Totalt hadde de to selskapene en årlig omsetning på ca. 4,1 milliarder euro, 19.000 ansatte og eide driftsaktiviteter i mer enn 50 land.
Andersen overtar DSV-tronen

Det var en engasjert Jens Bjørn Andersen som overtok ledelsen i transportkonsernet DSV i 2007.
I mai 2007 overtok Jens Bjørn Andersen tronen i transportkonsernet DSV etter adm. direktør Kurt Larsen. Larsen, som selv var med på å utpeke Andersen som ny toppsjef, fortsatte som konsernets styreleder.
40-årige Andersen den gangen hadde på dette tidspunktet snudd selskapets negative utvikling både i Norge og Storbritannia.
– Han er liksom en av oss, og han har vært med på å prege selskapet som han nærmest er oppvokst i. Først snudde han den negative utviklingen i Norge, deretter i Storbritannia hvor han er sjef i dag, uttalte Larsen den gangen.
Andersen utmerket seg som en stor problemløser i forbindelse med DSVs oppkjøp av nederlandske Frans Maas.