Girer opp milliard-satsingen

av

Karmsund Havn satser 1,5 milliarder kroner mer på havneutbygging. I tillegg har havnen løst utfordringer med nytt samarbeid.

(Ill. Haugesund Windport og Hydros fabrikkområde på Håvik. I bakgrunnen Haugesund Cargo Terminals, Husøy. (Foto/ill. Karmsund Havn)

– Når den maritime klyngen girer opp og inn i det grønne skiftet, er den interkommunale havne-giganten godt forberedt til å møte markedet.

– Markedet styrer, sier kommersiell direktør Tommy Sandtorv i Karmsund Havn, en havn som står for store deler av infrastrukturen i og rundt Haugesund kommune.

Kommersiell direktør Tommy Sandtorv i Karmsund Havn.

Kystens Næringsliv og Maritimt Forum med samarbeidspartnere kårer denne sommeren for første gang Årets maritime kommune. Bergen, Ulstein, Haugesund og Horten er plukket ut til finaleheatet og blir presentert med artikler på Kystens Næringsliv.

Ifølge Kystens Næringsliv handler ikke langsiktige planer om de neste ti årene. For Karmsund havn handler det om det som kommer etter olje og etter havvind.

Sandtorv forteller at det interkommunale selskapet bygger og tilrettelegger infrastruktur for havneaktivitet – i takt med etterspørsel.

Nylig ga det seg utslag i et nettopp et samarbeid mellom det nyetablerte datterselskapet Karmsund Wind og Hydro Karmøy, skriver Kystens Næringsliv.

Så mye som 500 mål av Hydro sitt fabrikkområde på Håvik i Haugesund kan bli sammenstillingsområde for havvindturbiner, for både faste og flytende installasjoner. Området ligger rett sør for Karmsund havns store gods- og containerhavn på Husøy.

En ny kåring i regi av Maritimt Forum og Kystens Næringsliv, med Kongsberggruppen, Kystrederiene, DNV, Maritime Bergen, Norges Rederiforbund, Gard og DNB som øvrige samarbeidspartnere er i gang.

De fire nominerte kommunene er Bergen, Haugesund, Horten og Ulstein.

Prisen, basert på en fersk verdiskapingsanalyse, deles ut på Arendalsuka tirsdag 15. august.

Det er investert en milliard kroner til utbygging av godshavnen på Husøy de siste ti årene. Nå er planen å investere ytterligere 1,5 milliarder i investeringer de neste ti årene.

Sandtorv forteller til Kystens Næringsliv at det tenkes langsiktig og 50 til 90 år frem i tid.

– Det betyr at vi skal være kapabel til å legge til rette for andre næringer etter denne boomen, sier Karmsund Havns kommersielle direktør.

Sandtorv har stor tro på at i utgangspunktet konkurrerende havner kan leve godt med hverandre, slik maritimt samarbeid er stikkord for resten av Haugesund og Haugalandets maritime klynge.

– For å kunne lykkes, må vi kunne ha et samarbeid på tvers av havnene. Alle trenger et marked som etterspør fasiliteter, samtidig som havnene kan hjelpe hverandre med å ta unna enkelte aktiviteter. Det er det stor interesse for, sier Sandtorv.

43 prosent vekst

Havnedirektør Tore Gautesen i Karmsund Havn.

Karmsunds havnedirektør Tore Gautesen forteller at juni er en av de mest hektiske månedene i året for havnene, og med et stort antall anløp til Husøy, Killingøy og øvrige havner med blant annet over 20.000 cruisegjester på åtte dager.

– Sammenliknet med fjoråret har vi en vekst i containersegmentet på hele 43%. Vi er med dette tilbake på nivåene før pandemien, og gjennom nye avtaler forventer vi en sterk vekst i containersegmentet fremover. Pr. mai har 440.000 tonn med last krysset kaiene våre, omtrent på samme nivå som 2022 som var et rekordår, forteller Gautesen.

Av andre milepæler, så fremhever havnedirektøren at havnen har mottatt de første massene fra Rogfastprosjektet. Det skal jo skapes betydelig med nytt areal av tunell-massene, over 6 millioner tonn med stein fraktes nå sjøveien til ulike havneavsnitt for utfylling.

Les artikkel fra Kystens Næringsliv her: Satser 1,5 milliarder kroner mer på havneutbygging, og har løst utfordringer med nytt samarbeid | Kystens Næringsliv | Vi skaper kysten sammen

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d bloggere liker dette: