Lavere lønnsutgifter som følge av at Posten vil spare 100 millioner kroner. Nå truer yrkessjåfører med masseflukt fra Posten.
Og det i en tid hvor yrkessjåfører er mangelvare. Norge trenger 10.000 nye yrkessjåfører.
Posten-konsernet vil kutte kostnader gjennom blant annet dårligere lønns- og arbeidstidsvilkår for sjåførene. Tillitsvalgte frykter at mange vil si opp, ifølge Fri fagbevegelse.
Som Logistikknyhetene.no har omtalt tidligere ønsker Posten å spare 100 millioner kroner ved å samle alle yrkessjåfører i selskapet over på Posten Bring Bildrift AS.
Sjåførene i de røde Posten-bilene har andre lønns- og arbeidsvilkår i sin tariffavtale enn kollegene i de grønne trailerne og bilene fra Bring-selskapene.
Kjernen i Postens omorganisering er å kutte kostnader ved å få sjåførene over på dårligere lønns- og arbeidstidsvilkår, på linje med vilkårene konsernet er kritisert for å tilby sjåførene i Bring Transportløsninger (BTL) og andre Bring-selskap, skriver Fri fagbevegelse.
I ledelsen hos Fagforbundet Post og finans er man svært skeptisk til dette.
I forbindelse med de pågående forhandlingene med Posten-konsernet har de tillitsvalgte lyttet til medlemmenes meninger og tatt dem med på råd.
Sjåførene sier tydelig «nei»
Ifølge Fri fagbevegelse har medlemmenes tilbakemelding vært et klart og tydelig «nei» til å bli overført fra Postens tariffavtale til den såkalte BTL-avtalen i Posten Bring Bildrift (PBB).
For å beholde Posten-tariffens betingelser har yrkessjåførene signalisert at de heller kan være villige til å gi slipp på noen fremforhandlede punkter i dagens avtale.
– Folk betegner dette som et svik fra ledelsen. De oppfatter seg som postfolk og vil ikke presses ut av morselskapet. Vi deler målet om å skape lønnsomhet i transporten, men er ikke enige i Postens forslag til løsning. Vi mener transporten bør beholdes som en intern del av Posten-konsernet, for å skape samhandling. Vi vil ikke at sjåførene skal over i et frittstående transportselskap, sa Gerd Øiahals til de tillitsvalgte som var samlet på Hamar nylig.
Det forhandles og diskuteres rundt de planlagte endringene, men samtidig konkurranseutsettes rute for rute i det stille. Et ferskt eksempel på dette gjelder ruter i Oslo. Det er med på å øke frustrasjonen hos sjåførene.
Går det som mange ansatte frykter, så kan Posten få en masseflukt av yrkessjåfører.
Og meldingen fra frustrerte yrkessjåfører er klar: Rakner det i transporten, vil konkurrentene være på hugget.
Posten-konsernet mener å kunne spare 100 millioner på dette grepet, der innsparingene blant annet skal komme fra lavere lønnsutgifter.
– Lønningene utenfor Posten, blant annet i Oslo, er stedvis mye høyere enn i Posten. Mange av de store selskapene betaler langt bedre, som Asko og Tine, og Posten sliter derfor med å få søkere til sine sjåførstillinger, sier Tove Rundtom fra region Oslo og omegn, og som mener at man bør være kritisk til dette regnestykket.
– Sånn er det i store deler av landet, og jeg vil tro at lønnsnivået i PBB kan bli høyere enn i Posten, fordi man i pressområder må tilby mer for å få folk, sier hun.

Pressesjef Kenneth Pettersen i Posten Bring Norge AS
Samtalene med Posten vil fortsette etter ferien.
– Vi har kommentert saken tidligere og har ingenting å tilføye på dette tidspunktet, sier pressesjef Kenneth Pettersen i Posten Bring Norge AS til Fri fagbevegelse.