Ny Ekornes-sjef: Tine Hammernes Leopold

av

Tine Hammernes Leopold er ny adm. direktør i Ekornes. Sjefsstolen på hovedkontoret i Sykkylven har dermed fått en erfaren merkevareleder, og som nå får ansvaret for mer enn 2600 ansatte ved produksjonsanlegg i Norge, USA, Thailand og Litauen.

Det globale selskapet Ekornes har kanalpartnere med mer enn 4000 utsalgssteder i 40 land: https://www.ekornes.com/nb-no.

– I løpet av sin 90-årige historie med innovasjon og internasjonal ekspansjon, har Ekornes blitt en global leverandør av høykvalitetsmøbler, inkludert Stressless®, et av verdens mest kjente møbelmerker. Jeg er virkelig imponert over Ekornes sterke arv, sier påtroppende konsernsjef Tine Hammernes Leopold i pressemeldingen torsdag.

Og hun fortsetter:

– Det er en av få norske bedrifter som kan se tilbake på nærmere et århundre med automatisert industriell produksjon og vellykket internasjonal merkevarebygging. Jeg er glad for å bli med i Ekornes-teamet som ny administrerende direktør og bli kjent med menneskene, merkevarene, partnerne og sluttkundene.

20 års styre- og ledererfaring

Tine Hammernes Leopold har mer enn 20 års leder- og styreerfaring i nordisk-baserte merkevareselskaper, inkludert Orkla Group, et industrikonglomerat og markedsleder innen nordiske hurtiggående forbrukermerker, og Salmon Brands, selskapet bak det originale norske. SALMA sushi-kvalitet lakselam. Hennes kapasitet til å skille ut forretningsmuligheter, en kundeorientert og bærekraftsdrevet tankegang, kombinert med overbevisende ledelse av lokale team har vist en bevist merittliste for å levere vellykket kommersiell fremgang og langsiktig verdi.

– Styret er glade for å ha Tine til å lede Ekornes når vi leverer på vår visjon om å forbedre hverdagen for mennesker over hele verden med kvalitetsprodukter, og fortsette å utvikle selskapets stolte historie, kultur og sterke merkevarer, sier Ruihai Zhao, styreleder i Ekornes AS.

Ekornes sin langsiktige ambisjon er å levere ansvarlig og lønnsom vekst over tid gjennom effektiv produksjon, sterke merkevarer og innovativ produktutvikling, kombinert med en solid finansiell posisjon. I 2022 hadde Ekornes-konsernet 4,9 milliarder kroner i omsetning.

Hammernes Leopold tiltrer som administrerende direktør høsten. Konstituert konsernsjef Fredrik Ødegård Nilsen tiltrer samtidig stillingen som viseadministrerende direktør og finansdirektør.

– Styret ønsker å takke Fredrik Ødegård Nilsen for utmerket ledelse i en utfordrende tid for bransjen og selskapet, og for å ha ledet det pågående forbedringsprogrammet vi lanserte inn i 2023. Vi er svært glade for at han fortsetter i stillingen som viseadministrerende direktør. og finansdirektør, sier Ruihai Zhao.

Ekornes-varene med biogassbil

Det er ikke mange ukene siden DB Schenker og Ekornes lanserte sitt felles framstøt med langdistansetransport med biogass.

Også den nye Ekornes-sjefen vil nok videreføre miljøinitiativet for å sikre ytterligere forbedring av karbonnøytralitet med biogass og elektrisk kraft som grønt alternativ.

DB Schenker og Ekornes har ambisiøse miljøstrategier og jobber sammen mot renere transport.

Langdistanseruten omfatter transport fra Ekornes-lageret i Sykkylven til Oslo Havn for videre sjøtransport.

Ruten betjenes av semitrailere med eksportvarer fra møbelgiganten, og importerte varer til produksjonen i Sykkylven. Miljøinitiativet vil sikre en ytterligere forbedring av miljøavtrykket i verdikjeden til Ekornes.

Miljøvennlig distribusjon i byer utvikler seg godt. Rekkevidde er imidlertid en utfordring hvis du skal kjøre elektrisk over lengre avstander, og her er biogass den nærmeste løsningen i dag. Nettverket for fylling av biogass er under utvikling, og Ekornes ønsker å være tidlig ute med tiltak for å oppnå karbonnøytralitet i sin verdikjede.

Logistikkdirektør Jan Robert Lyngvær i Ekornes. Foto: Per Dagfinn Wolden

– Når du slapper av i et Stressless-produkt fra Ekornes, skal du vite at vi jobber kontinuerlig med hele produksjonsprosessen for en mer bærekraftig verdikjede, sier logistikkdirektør Jan Robert Lyngvær i Ekornes.

Den langsiktige avtalen om denne ruten er også en viktig del av DB Schenkers miljøstrategi om å drive en 100 % karbonnøytral flåte i fremtiden.

– Å ta et betydelig miljøansvar knyttet til egen produksjon og distribusjon er tydelig nedfelt i Ekornes’ klimastrategi. Denne investeringen er et ledd i å realisere denne strategien og sikre en faktisk reduksjon av utslipp fra våre transporter. For å sikre tilstrekkelig rekkevidde har vi valgt å gå for biogass på denne strekningen, sier Jan Robert Lyngvær.

Og han fortsetter:

– Våre leverandørers fokus og evne til å implementere bærekraft er viktig for vår suksess. Dette er ett av flere konkrete miljøtiltak vi gjør i samarbeid med DB Schenker, som er like fremtidsrettet som Ekornes i denne satsingen, sier Lyngvær.

Biogassfyllingsnettet er under utvikling i Norge, og denne traseen har vært avhengig av etablering av energistasjonen på Digerneset i Ålesund kommune. Videreutvikling og et godt tempo i dette er avgjørende for den videre omstillingen til biogass i logistikkmarkedet.

Avtalen mellom Ekornes og DB Schenker ble inngått tidlig i 2021. Dette for å være klar når infrastrukturen er på plass. Bedriftene har hatt et fruktbart miljøsamarbeid over tid. Større volumer er flyttet fra vei til sjø, og sammen med Kongsberg Maritime og Massterly utvikler de et elektrisk autonomt containerskip som skal gå mellom Ikornnes havn og Ålesund havn.

Det autonome skipet

For ganske nøyaktig ett år siden lanserte de to selskapene det autonome skipet skal gå mellom Ekornes’ fabrikk i Sykkylven til containerhavna i Ålesund.

I mai 2022 signerte møbelgiganten Ekornes og skipsdesigner Naval Dynamics, i tillegg til Kongsberg Gruppen, Massterly og DB Schenker en avtale om forstudier til en ny autonom sjørute.

Planen er at et elektrisk og autonomt skip skal frakte containere med ferdige produkter fra Ekornes’ fabrikk i Sykkylven til Ålesund containerhavn, for videre eksport. Samtidig skal råvarer til fabrikken fraktes motsatt vei. Skipet skal erstatte tradisjonelle feederfartøy.

Rute på 43 kilometer

Fartøyet vil gå mellom Ekornes sin egen havn, på Ikornnes, til havnen i Ålesund som igjen betjener de viktigste havnene i Europa. Fraktruten på 43 km (23 nautiske mil) blir unnagjort på tre timer, med en hastighet på 7,7 knop. Fartøyet er 50 meter langt, kan frakte en last på 300 dødvekttonn og er designet fra kjøl og opp for å egne seg best mulig til formålet om autonom drift og nullutslipp. Målet er at fartøyet skal seile uten mannskap, men være overvåket av Massterlys Remote Operation Center (ROC) som er bemannet av sertifiserte navigatører og marineingeniører.

Ekornes følger med dette i fotsporene til store aktører som Yara og Asko, som i fjor satte sine autonome fartøy på vannet, henholdsvis på rutene fra Herøya til Brevik og Horten til Moss.

Også her står Massterly for driften og Kongsberg for mye av teknologien.

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d