Doblet lakseeksporten – og den sterke veksten bare fortsetter

av

De siste 10 årene har den norske lakseeksporten til Italia mer enn doblet seg. Landet har nå blitt Norges femte største laksemarked, og både eksportvolum og – verdi har økt kraftig de siste 10 årene.

Men uro og inflasjon har stanset veksten. Likevel finnes det mange muligheter i en tøffere tid.

Lakseeksporten til Italia viser at det er muligheter i en krevende tid.

– Norsk laks står utrolig sterkt i Italia, og mulighetene er mange for en fortsatt sterk vekst, sier Gunvar L. Wie (bildet), Sjømatrådets utsending i Italia.

150 mennesker, de fleste med tilknytning til italiensk og norsk laksenæring, møtte frem da Sjømatrådet nylig gjennomførte sitt årlige lakseseminar i Milano.

Seminaret har blitt en viktig møteplass, og en arena for siste nytt innen trender, forbrukerinnsikt, eksport og markedsutvikling for den norsk-italienske næringen.

Tradisjonen tro ble seminaret holdt i vakre omgivelser på Palazzo Delle Stelline, et ærverdig hotell i hjertet av byen.

Vakker kan man nesten også kalle utviklingen til den norske lakseeksporten til Italia, sett med norske øyne.

Landet har nå blitt Norges femte største laksemarked, og både eksportvolum og – verdi har økt kraftig de siste 10 årene.

74.000 tonn

Mellom 2013 og 2022 gikk volumet av direkteeksporten fra 36.400 tonn til 74.000 tonn. Det er en vekst på over hundre prosent.

I samme periode økte verdien fra 1,3 milliarder til 5,8 milliarder norske kroner.

I tillegg går det store mengder laks fra Norge til Italia via såkalte transittland. I fjor utgjorde mengden 65.000 tonn.

Italienerne bekymrer seg for klimaendringer, krig, inflasjon, høyere skatter og dårligere råd. 95% sier at de vil forsøke å spare penger i nærmeste fremtid, og det de aller helst vil kutte ned på er restaurantbesøk og gassforbruk.

Det siste året har den totale mengden av matvaresalget gått ned i Italia, parallelt med økte priser.

I april for eksempel, sank volumet av matvaresalget i butikkene med nesten 5% mens verdien gikk opp nesten 10%. Samtidig er det stadig færre tilbudskampanjer å se på supermarkedene. Det viser undersøkelser som Nielsen markedsanalyser har gjort.

Folks bekymringer rundt høyere priser har også påvirket importvolumet av norsk laks. Ved utgangen av april i år var importvolumet ned 8%, men verdien opp 14%, sammenliknet med samme periode i fjor.

– Norsk laks står utrolig sterkt i Italia, og mulighetene er mange for en fortsatt sterk vekst, sier Gunvar L. Wie, Sjømatrådets utsending i Italia.

Postpandemi

Etter pandemien har laksekonsumet i Italia økt mer enn det globale snittet, og mens den generelle sjømatimporten har gått litt ned, viser det store bildet at lakseimporten har gått opp.

– Det i seg selv er gode nyheter for norsk lakseeksport, spesielt fordi norsk laks har en markedsandel på 94%, sier Gunvar L. Wie.

7 av 10 italienere er opptatt av bærekraft og like mange mener det er viktig å vite hvor fisken de kjøper har sin opprinnelse, opplyser sjømatutsendingen.

Lakseseminaret i Milano fant sted 11. mai. Hovedtema var et dypdykk i kategorivekst for norsk laks. På bildet ses alle foredragsholderne på scenen, med Gunvar L. Wie (til høyre)

Italienerne ønsker et personlig forhold til maten. Derfor har matvarekjeden Carrefour begynt å vise produsentenes ansikt på lakse-emballasjen. Det fortalte Angelo Arrigoni (bildet) fra Carrefour under seminaret.

Etter pandemien har italienerne i tillegg blitt mer opptatt av helse, sunn mat og å holde seg i form. Så mange som 77% sier de gjør mye for å holde seg friske og sunne, 37% sier de ofte er på diett og nesten halvparten er opptatt av å spise sunt, ifølge Marco Pellizzoni fra analysebyrået GfK som spesialiserer seg på forbrukervaner og handlevaner.

Da er det også logisk at sunn mat selger bedre enn annen mat etter pandemien.

– Laks stikker av på en rekke av de viktigste forbrukertrendene i Italia. Ikke bare forbindes den med ord som «helse, sunn, velvære og enkel å tilberede», den assosieres i tillegg med bærekraft – også det gode nyheter for videre laksevekst til Italia, sier Gunvar L. Wie.

Unge italienere vil ha det sunt, fargerikt, bærekraftig og instagram-vennlig. Derfor er poke bowl på vei til å bli den nye, store mat- trenden i Italia

Gigantkjeden Carrefour, med sine 1500 utsalgssteder spredt rundt i Italia, er nå i ferd med å utvide laksetilbudet i flere av sine supermarkeder.

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d bloggere liker dette: