Amazons Gulfem Toygar: Graden av modenhet er avgjørende for å lykkes

av

Hun representerer et av de mest kjente merkevarene i verden, nemlig Amazon. Selskapet har eksistert i mer enn 30 år, og er en av de største arbeidsgiverne med mer enn 1,5 millioner ansatte.

Toygar, Country Manager Amazon Sweden, var nylig gjest hos Åre Business Form, et arrangement hvor fagmiljø og pålitelig overfor kunden er blant temaene.

Her får du med deg hva hun forteller om sin gründerreise, og hva det er som gjør Amazon til et så spesielt selskap: https://arebusinessforum.se/

Toygar forteller også om hvordan fullstendig fokus på kunden utspiller seg i selskapet, og hva bærekraft betyr for Amazon.

Stormen stilnet

Handelseksperter trodde Amazon ville endevende nordisk e-handel. Så langt har stormen uteblitt.

Amazon Sverige har vært i det svenske markedet i drøye to år, men er fortsatt «på en læringskurve», skrev DN nylig.

Amazon har etablert distribusjonsnettverk i en rekke land, men så langt har ikke selskapet en gang tatt steget inn i det norske markedet.

Flere av de store norske vareeierne har lenge ventet og forberedt seg på nettgigantens inntog.

Amazons tilstedeværelse i Sverige var ventet å skulle snu opp ned på netthandel i det nordiske markedet, og at det svenske markedet bare var første steget av mange på jakt etter markedsandeler i Norden. Men suksessen har latt vente på seg.

– Det vil få betydelige konsekvenser for norsk varehandel. Amazon står for et enormt utvalg, rask levering og lave priser. På grunn av korona har nordmenn også blitt mer positive til å handle på nett, og pandemien har nok ført til en akselerasjon av den dreiningen i handelsvaner.

Det uttalte BI-professor Peder Inge Furseth til DN i april 2020 i forbindelse med Sverige-lanseringen. Snaue tre år senere er Amazon fortsatt ikke å finne i det norske markedet.

– Går som forventet

Sverige-sjef Gulfem Toygar forteller til svenske DI at det har gått som forventet etter lanseringen, og at Amazon ikke opplevde salgstap til tross for en reduksjon på totalt 12 prosent for e-handel i 2022.

Toygar peker på graden av modenhet og den høye andelen hentesteder som to faktorer som utmerker seg i det svenske e-handelsmarkedet.

Et drøyt år etter den svenske lanseringen i oktober 2020, rullet Amazon ut sin abonnementstjeneste Prime. Den lovet gratis hjemlevering innen én til to dager og som også inkluderer strømmetjenesten Amazon Prime Video.

Gulfem Toygar sier til DI at svenskene skiller seg ut på graden av modenhet når det gjelder internettbruk generelt og e-handel spesifikt, sammenlignet med de andre markedene Amazon opererer i. Ikke ulikt resten av den nordiske befolkningen.

– Vår vanlige forretningsmodell er hjemlevering. Men før vi lanserte Prime måtte jeg forstå hvor lang tid det tok kundene å komme seg til hentestedet, var det en dag eller tre? Men de svenske forbrukerne likte å få produktene levert hjem til seg, forteller hun til DI.

– Før vi lanserte studerte jeg det svenske e-handelsmarkedet og ble veldig imponert. Å ha en internettbruk på rundt 90 prosent og en befolkning der 80 prosent handler på nett er virkelig høye tall. Men det som også slo meg er at det er så mange dyktige nisjespillere, men på den annen side ingen skikkelig stor butikk med et bredt utvalg. På Amazon kan du finne alt, vi har over 450 millioner produkter, forteller Amazons Sverige-sjef Gulfem Toygar til DI.

Miljøvennlig sjøtransport

Amazon tilbyr raskere og mer bærekraftige leveranser ved å bruke sjøtransport i stedet for tradisjonelle lastebiler. Selskapet reduserer dermed rundt en fjerdedel av karbonutslippene på levering neste dag.

Toygar viser til at store deler av Europa er forbundet med havet, og at Amazon drar nytte av denne unike geografien ved å bruke sjøtransport.

– Å flytte varer og kundepakker sjøveien gir lavere utslipp og en mer effektiv og raskere godstransport, sier hun og fortsetter:

– Vi er alltid på utkikk etter innovative måter å transportere pakker for kunder gjennom mindre karbonintensive metoder. Derfor lanserte vi nylig vår nyeste transportmåte, Amazon Sea. Dette muliggjør levering neste dag til svenske kunder samtidig som man unngår omtrent en fjerdedel av karbonutslippene, sier Toygar.

Partnerskap og sjøtransport

Dette oppnås gjennom partnerskap med sjøtransportører, som Stena Line, og som opererer mer enn 25 forskjellige sjøruter som binder tyske og polske havner sammen med havnene i Helsingborg, Nynasham og Trelleborg.

– Hos Stena Line er vi stolte av å samarbeide med Amazon når vi jobber sammen for å utvikle et robust maritimt nettverk, noe som muliggjør raskere og mer bærekraftige leveranser, sier Stena Lines fraktsjef, Jacob Koch-Nielsen.

Når en kunde klikker på «kjøp», blir produktet plukket i et av selskapets europeiske leveringssentre, pakker det og sender det til et av sorteringssentrene i Tyskland eller Polen for å konsolidere bestillinger. Derfra rutes den til en av havnene der en lastebil ruller om bord på en av Stena Line-fergene for å dekke sjøveien.

– Som en del av vår konstante innsats for å tilby bredere utvalg og raskere levering til kunder over hele Europa, øker vi bruken av korte turer til sjøs, og drar fordel av Europas geografiske særegenheter. Vi opererer for tiden mer enn 170 sjøruter over hele Europa, og bare i år har vi lagt til over 60 nærsjø- og vannveisruter. Vi vil fortsette å innovere og bruke ulike transportformer for å muliggjøre raske, effektive og pålitelige leveranser til kundene.

Innovative på sykkel

Når lastebilen ankommer en svensk havn, ruller den av fergen og går til en av partnernes knutepunkter i Sverige, som Airmee, før den endelige leveringen til kunden.

Airmee er et innovativt svensk logistikkselskap grunnlagt i 2018, også en signatur av The Climate Pledge, som fokuserer på raske og netto-null karbonleveranser via sykkel.

– Som en teknologisk logistikkplattform som driver miljømessig bærekraftige leveringsløsninger, er vi glade for å jobbe side om side med Amazon. Vi har som mål å lede skiftet innen logistikkbærekraft i Sverige og allerede nå gir vi 100 prosent karbonnøytrale leveranser ved å bruke en kombinasjon av teknologi og elektriske kjøretøy, sier Julian Lee, grunnlegger og administrerende direktør i Airmee.

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d bloggere liker dette: