Fra 80 mill. til 11 milliarder: Men da må du være til stede

av

Konsernsjef Brynjar Forbergskog i Torghatten ASA ble kåret til årets vekstskaper i EY Entrepreneur Of The Year i 2015.

Hva gjorde praktikeren Brynjar Forbergskog for å bygge opp en av Nordens største transport- logistikkselskaper fra 80 mill. kroner til 11 milliarder i omsetning?

Ifølge han selv er det viktig å etablere en bedriftskultur som er preget av en ville-mentalitet, fremfor må-mentalitet:

– En god leder må klare å motivere, ha humor og være til stede i hele organisasjonen. Ellers bruker jeg å si at hemmeligheten for å lykkes er hardt arbeid. Det er fortsatt en godt bevart hemmelighet for mange.

Divisjonsdirektør John Kenneth Selven i Rambøll ønsker velkommen til seminaret: Hvordan sikre konkurransekraft 8. juni.

Hit kommer Brynjar Forbergskog og forteller hva han vektla når han bygget opp et fergeselskap fra 8o mill. kroner til ett av Nordens største transport- og logistikkselskaper til 11 milliarder kroner.

På Rambølls workshop for ny Konkurransekraft deltar også Akademias Professor Peder Inge Furseth.

Han vil fokusere på internasjonal forskning sammen med ledende miljøer i UK/USA.

– Konkurransekraft er selskapets evne til å tiltrekke seg kunder, forteller Rambølls seminarleder og divisjonsdirektør, John Kenneth Selven, til Per Dagfinn´s  Branskeblogg.

Selven er over normalen nysgjerrig på hvorfor noen vinner og andre taper. Han deltar i mange prosjekter sammen med kunder for å øke forståelsen for økt konkurransekraft.

– Kan du si noe om hva som kjennetegner de som taper i konkurransen?

–  De klarer ikke å håndtere tidens megatrender på rett måte. De evner rett og slett ikke å være nok innovative med motiverte team. Ingen konkurransefortrinn er vedvarende, sier Selven og viser til følgende megatrender som må håndteres:

  • – Verdiskaping gjennom tjenester
  • – Digital modenhet & transformasjon
  • – Bærekraft

Synspunkt | John Kenneth Selven: Konkurransekraft handler om mennesker | Dagens perspektiv

John Kenneth Selven, Direktør Industri, forretningsutvikling og logistikk.

Ifølge Selven viser forskning at 70 % av endringsprosessene ikke når tiltenkte mål, og som fort blir forretingskritisk når megatrendene utfordrer oss.

– I Rambøll har vi derfor undersøkt forskningsbaserte innovasjonsverktøy som har demonstrert økonomisk verdiskaping i disse megatrendene. Forskning viser at virksomheter fokuserer for smalt og ensidig i sin idégenerering. Dette svekker normalt konkurransekraften, forteller Selven, og som understreker følgende:

– Men verktøy er ikke nok. Konkurransekraft handler om mennesker. Det kommer også tydelig fram fra praktikere. Derfor har vi valgt å vektlegge deres innsikt for verdiskaping spesielt. Min nysgjerrighet omkring dette oppdaget jeg mens jeg jobbet i Indonesia i 2022. Les artikkel her:

– Energikilden for økt konkurransekraft ligger i dine ansatte og nære partnere. Hemmeligheten er å få fram de gode følelsene som skaper engasjement og dermed gir utvikling og vekst. Brynjar Forbergskog fortalte meg følgende: «Når man vinner er det lov å vise begeistring og kjenne stolthet! – Dersom du ikke føler noe når du har tapt blir du aldri noen vinner», avslutter Rambølls John Kenneth Selven.

Han hadde hårete mål

Brynjar Forbergskog skal ha tjent to milliarder kroner på å forvandle Torghatten fra en liten, lokal bedrift til et av Nordens største transportselskaper.

Han hadde hårete mål. Torghatten skulle bli norgesledende, og selskapet hadde en enorm vekst under hans 30-årige ledelse, først som økonomidirektør, siden som konsernsjef.

I et intervju med Finansavisen forteller brønnøyværingen blant annet at han brukte 100.000 kroner av egne sparepenger på aksjer. Siden kjøpte han seg videre opp.

For drøye to år siden la oppkjøpsfondet EQT 8,6 milliarder kroner på bordet for den nordnorske virksomheten. Toppsjefen og hans familie fikk over 2 milliarder for sin andel på drøye 25 prosent. Siden har formuen, gjennom diverse investeringer, vokst til 2,85 milliarder.

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d