Fra speditør til logistikk-aktør

av

Internasjonalisering, globalisering (inkl. språk), rivende IT-utvikling, fra hullkort til digital handel, og ikke minst hjemlevering er de viktigste endringer de siste 50 årene.
De mest fremtredende trekk fra tidenes morgen innen spedisjon er tett på kunden og markedet, god organisering og rask til å snu seg rundt.
Spedisjon og speditører har stått overfor en rivende utvikling de seneste ti-årene, fra å være mindre speditører til logistikkaktører i ulike varianter, ja flere har blitt til logistikk-giganter.
Per Dagfinn´s bransjeblogg setter søkelyset på denne utviklingen. I tiden fremover vil undertegnede presentere aktører som representerer disse endringene.

En ny æra i Hanekleiva – Ramberg har logistikken i sin hule hånd

Generasjoner og ledelse i Ramberg. (F.v.) Markedskoordinator, Marthine Amalie Ramberg, Salgsleder/HR-leder, Bror Henry Ramberg, avtroppende adm. direktør, Terje Claussen og Konsernsjef, Bjørn Ramberg. Både Bjørn Ramberg og Terje Claussen vil derfor fortsatt ha sentrale roller i virksomheten i lang tid fremover. Foto: Per Dagfinn Wolden

Ramberg er en av de største brikkene som er på plass i det nye næringsområdet i Hanekleiva, logistikk-knutepunktet ved E18 sørvest for Drammen: https://www.ramberg.no/

15. juni 2022 var en historisk dag for selskapet. Da åpnet de sin nye storstuen i Sande, et 15.500 kvadratmeter stort og 20 meter høyt logistikksenteret, og med en kapasitet på 25.000 paller. Investeringen i kroner var på 200 millioner.

Ramberg har bygget to terminaler for å få større armslag, ja logistikkselskapet følte seg nærmest presset til å flytte ut av lokalene på Holmen i Drammen, og inn i to nye lokasjoner på det sentrale Østlandet: ny terminal på Langhus i Follo og nytt logistikksenter i Hanekleiva.

B. H. Ramberg AS har de siste årene økt omsetningen fra 250 millioner i 2016 til en årlig omsetning på rundt 600 mill. kroner i 2022. Ramberg er nå landets fjerde største transportselskap for stykkgods.

Automatisert lager for nettbutikk

AutoStore-anleggets imponerende kapasitet med stor fleksibilitet og rask levering gir nettbutikken et konkurransefortrinn.

– Det gir dessuten full innsikt og kontroll på egen vareflyt med den nyeste teknologien innen lager- og logistikk, fortalte Bror Ramberg, tredjegenerasjons Ramberg, da han viste oss rundt i selskapets nye, fremtidsrettede lager- og logistikksenter for snart et år siden.

Foruten AutoStoreTM-anlegget med en kapasitet til å håndtere rundt 80.000 kasser, og 25.000 palle-plasser i tradisjonelle reoler, huser det nye logistikksenteret også en 2500 m2 stor godsterminal med løsninger for cross-docking.

Nye mål

Roar Ødelien

Nå har Ramberg nye mål for å styrke posisjonen som totalleverandør av landsdekkende transport-, logistikk- og lager-/3PL- løsninger til næringslivet.

Som et ledd i dette har selskapet ansatt Roar Ødelien (54) som ny adm. direktør med oppstart 1. september.

Han kommer fra stillingen som adm. direktør i Vectura, Norges største distributør av vin og brennevin. Ødelien har tidligere hatt ledende roller innen supply chain-, logistikk- og transportvirksomheter fra Nortura, Norske Skog og Ringnes/Carlsberg.

Ifølge avtroppende adm. direktør, Terje Claussen, er selskapet inne i en svært positiv utvikling med blant annet stor volumvekst.

– Men hvordan startet egentlig det hele?

– Selskapet baserte i starten sin virksomhet på et forsikrings-agentur og shipping-relatert virksomhet ved Drammen Havn. Virksomheter skjøt fart etter 2. verdenskrig og hvor virksomheten ble utvidet med egen spedisjonsavdeling som tok seg av fortolling og lokaltransport. I denne perioden ervervet også firmaet frakteskuta MS Alva som gikk i fast rute mellom Drammen og Fredrikstad.

– Men på 1950-tallet kom vel 2. generasjon, Knut Ramberg, inn i selskapet?

– Ja, han etablerte «samlastvogner» på jernbane fra Drammen til Bergen, Trondheim, Stavanger, Åndalsnes og Mosjøen. Etter hvert ble også Hallingdal tatt inn i rutenettet. Dette ble forløperen til det som i dag er Rambergs kjernevirksomhet, landsdekkende stykkgods, forteller Claussen og fortsetter:

– B.H. Ramberg hadde god vekst og utvikling utover 1950 og 1960 tallet. Drammens store og varierte industri utgjorde et godt grunnlag for virksomheten. På slutten av 60-tallet begynte industrien i Drammensområdet og skrante og 10 år senere var det meste av den gamle industrien borte. Ramberg lyktes imidlertid godt med å omstille virksomheten. På 1970-tallet ble grunnlaget for en betydelig virksomhet knyttet til import av frukt over Drammen havn. Dette ledet til etablering av selskapet Fruktsped, som lenge var landets største fruktspeditør.

Med bankende hjerter for Ramberg: https://www.logistikkinside.no/distribusjon-logistikk-ramberg/brodrene-lindland-har-delt-kontor-i-15-ar-og-er-fortsatt-ikke-lei-hverandre/673545

Claussen forteller også at Ramberg etter hvert etablerte trailer-trafikker i flere europeiske land.

– Det var også i denne perioden samarbeidet med Leman i Danmark ble innledet. Den landbaserte transporten i Norge utviklet seg kraftig. Som en motvekt til Linjegods ble det etablert en privat sammenslutning, Norske Godslinjer, senere Nor-Cargo og i dag Bring, hvor Ramberg gikk inn som stedlig agent i Drammensområdet. I 1980 ervervet firmaet deler av eiendommen i Svend Haugs gt. på Holmen i Drammen. Her bygget Ramberg, som det første firmaer i Norge, et moderne varehotell, forteller Claussen.

– Men det ble vel også etter hvert etablert virksomhet i Oslo?

– Ja i 1992 etablerte Ramberg egen avdeling på Alnabru i Oslo med sikte på å tilby sine innlandstjenester i Oslo-markedet. God mottakelse gjorde at man allerede i 1995 måtte utvide anlegget. Fra 1. januar 2002 ble Osloavdelingen fusjonert med Transportsentralens (TS) avdeling Riksgods. Disse virksomheter fremsto frem til 1. mai 2003 som Riksgods AS og var eiet av partene på 50/50-basis. Deretter ble Oslo-virksomheten tilbakeført til Ramberg. 1. januar 2005 flyttet Oslo-virksomheten inn i ny terminal på Skedsmokorset. Som en følge av kraftig utvikling ble det i 2015 etablert terminal på Langhus.

– Men firmaet fortsatte å ekspandere?

– Ja i 2018 åpnet Ramberg egen terminal i Bergen, for så i 2020 å åpne terminaler i Stavanger og Trondheim. I 2020 ble driften på henholdsvis Skedsmokorset og Langhus sammenslått. Avdelingene flyttet da inn i Ramberg sin nye storstue på Fugleåsen 5 på Langhus. Høsten 2021 flyttet Drammens-avdelingen til nytt og moderne logistikkbygg i Sande i Vestfold. Anlegget følger bedriftens strategi for videre effektivisering og vekst innen transport og logistikk, forteller Rambergs avtroppende sjef, Terje Claussen.

Speditør-besøk hos Ramberg i Hanekleiva. Et knippe medlemmer og ledelse i NHO Logistikk og Transport. Foto: Per Dagfinn Wolden

– Lederskifte en utfordring

Rambergs styreleder, Roger Kormeseth, forteller til Logistikk Inside at selskapet er inne i en periode med rask vekst og utvikling.

– Det er alltid en ekstra utfordring å skifte sentrale ledere. Vi er svært oppmerksome på dette, og har som mål at organisasjonen, kunder og samarbeidspartnere skal komme styrket ut av dette. Nøkkelen er å sikre en meget solid og trygg overgang fra dagens- til ny ledelse. Både Bjørn Ramberg og Terje Claussen vil derfor fortsatt ha sentrale roller i virksomheten i lang tid fremover. Vi skal ikke ha noen «glipptak» i dette etappeskiftet», sier Roger Kormeseth.

Litt historie

Ramberg Gruppen AS eies av familien Ramberg, og B.H. Ramberg har siden etableringen i 1929 vært et personlig eiet selskap. Det var først i 1973 at det ble omdannet til AS. I januar 2005 ble driftsaktivitetene utskilt i et separat selskap, dagens B.H. Ramberg AS, mens selskapet fra 1973 endret navn til B.H. Ramberg Holding AS og senere til Ramberg-Gruppen AS.

Leman var også en del av Ramberg-virksomheten i en periode.

Men Ramberg-gruppens 50% eierandel i spedisjonsselskapet Leman Norway AS ble solgt til Leman Holding sommeren 2009.

I 2016 etablerte gruppen datterselskapet Ramberg Container Transport AS, med landsdekkende trekking av containere i Norge som hovedvirksomhet. Og i 2021 ble det oppkjøp av logistikkselskapet Snap Pack AS.

Ramberg-gruppen AS omfatter i dag Transport- og Logistikkselskapet B.H. Ramberg AS, B.H. Ramberg Eiendom AS og Ramberg Container Transport AS.

Av produkter tilbyr Ramberg landsdekkende frakt av stykk- og partigods, 3PL med kampanje- og prosjektlogistikk, samt crossdocking/direktefordeling.

B.H. Ramberg A/S er totalleverandør av transport, logistikk og lager/3PL-løsninger til næringslivet. Hovedproduktet er landsdekkende fremføring av stykk- og partigods. Selskapet har hovedkontor, terminal og lager i Sande, samt godsterminaler på Langhus i Follo, i Trondheim, Stavanger og Bergen.

Selskapet var tidlig ute med tredjeparts logistikk. Dette feltet omfatter varehotell og cross-docking. Ramberg ligger teknologisk svært langt fremme og har ofte vært grensesprengende. Noen kaller selskapet «Den «lille» smarte logistikkpartneren».

B.H. Ramberg planlegger lederskifte til høsten. På bildet ser man, fra. venstre Bjørn Helge Ramberg (majoritetseier), Roar Ødelien (påtroppende adm.dir.), Roger Kormeseth (styreleder) og Terje Claussen (administrerende direktør). Foto: B.H. Ramberg

Fakta: B. H. Ramberg AS

  • Etablert: 1929
  • Grunnlegger: Selskapet ble grunnlagt av den da 33 år gamle Broder Henry Ramberg som et personlig eiet selskap i 1929
  • Virksomhet i dag: Transport og logistikk
  • Adresse/hovedkontor: Orhusveien 1, 3070 Sande
  • Bilpark: 250-300 biler på veien daglig
  • Antall ansatte: 140
  • Omsetning: 2022 rundt 600 mill. kroner

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d bloggere liker dette: