Onrail har overtatt godstrafikken

av

Torbjørn Solberg (t.v.) og Henning Andal i Onrail har hatt lange dager med å få på plass alt som trengtes for å gå fra 10-12 til 70-80 ansatte på tre måneder. (Foto: Njål Svingheim)

På bare kort tid har Onrail fått god styringpå godstrafikken etter at de overtok GreenCargos innenlands-trafikk i Norge.

Ifølge Jernbanemagasinet har dette bidratt til en betydelig overføring av godstrafikk fra vei til skinner.

-Fra vi ble kjent med dette i fjor høst til vi nå er i full trafikk på alle hovedstrekningene, gikk det tre måneder, forteller adm. direktør Henning Aandal i Onrail.

Det svenske godstogselskapet Green Cargo valgte å avvikle sin innenlands godstrafikk i Norge fra 1. februar i år av flere grunner. Onrail overtok det meste av trafikken fra samme dato.

-I løpet av tre måneder fikk vi på plass systemer, mannskap og materiell for en kraftig vekst. Det har vært mye arbeid, men veldig moro å få det til og se at vi nå kjører godstog i hele Sør-Norge, sier Aandal til Jernbanemagasinet.

For få måneder siden hadde selskapet 10-12 ansatte og nå teller de 70-80 personer. De aller fleste er lokførere eller terminalarbeidere. Administrasjonen holdes på et minimum.

-Skal vi få dette til å gå rundt, er vi fortsatt avhengige av å ta med oss den samme innstillingen vi har hatt hele tiden. Vi må ha litt pionerånd, sier Aandal, som selv er både lokfører og økonom.

Onrail startet opp med godstog mellom Oslo (Alnabru) og Åndalsnes i april 2021. Da var det flere år siden godstrafikken ble innstilt på Raumabanen etter at først CargoNet og senere også Green Cargo hadde gitt opp å få lønnsomhet i denne trafikken.

-Det er ingen gullgruve, men vi har klart å få på plass et opplegg på Raumabanen som vi er fornøyde med. Nå får vi flere bein å stå på og det vil også styrke Raumabanen, sier Henning Aandal.

Det er store volumer selskapet nå har overtatt ansvaret for å beholde på sporet. Fra 1.februar kjører Onrail daglige tog til Trondheim og Stavanger (Orstad), og hele tre ganger i døgnet til og fra Bergen.

-Bergensbanen er den strekningen med størst potensiale for oss. Det er store volum mellom landets to største byer, og konkurransen fra veitrafikken er ikke like hard på grunn av lengre kjøretid og krevende værforhold i store deler av året. I tillegg fortsetter vi med det daglige toget mellom Alnabru og Åndalsnes som før. Ja, Åndalsnes-toget er nesten som en liten maskot for oss. Det var der det hele startet, sier Aandal.

Annonsering

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.    

Redaktør
Per Dagfinn Wolden
Mobil: 934 47 165

Tips og annonsering

%d bloggere liker dette: